Til forsiden
 

HJEM > Spørg Christine

Spørg Christine

Her kan du stille et spørgsmål til mig om alt, der vedrører den nyfødte kalv. Lige fra kalven bliver født og får sin første vigtige råmælk, til den bliver fravænnet mælken. Du kan selvfølgelig også spørge om alt vedrørende coloQuick.

mail
Christine@coloquick.com

 

 

 

 

 

PDF_Christine

Streg_280mm

Spørgsmål:
Hvor lang tid kan råmælk holde sig i køleskab og fryser?

Svar:

Undersøgelser viser, at der er betydelig bakterievækst i råmælk der opbevares i køleskab fremfor fryser. I fryser kan råmælken opbevares i op til et år uden at det går ud over kvaliteten, i et køleskab bør man ikke opbevare det længere end 24 timer.

Råmælksprøver indsamlet fra 67 bedrifter i USA viste at kun 19% af råmælk opbevaret i køleskab i 24 timer burde udfodres til kalve, resten af prøverne indeholdte mere end 100.000 kim.  At bruge en fryser til opbevaring af råmælk er ikke ensbetydende med et lavt kim antal og al håndtering af råmælk bør derfor foregå under hygiejniske forhold startende med udmalkning og helt frem til udfodring.

Kilde: http://www.journalofdairyscience.org/article/S0022-0302(12)00377-3/pdf

 

Streg_280mm

Spørgsmål:
Hvorfor kan kalven ikke bare patte ved koen, det er da det mest naturlige?

Svar:

Igennem mange års avl er malkekoens yveranatomi og råmælk ændret væsentlig i forhold til "den naturlige malkekos". Det har betydet at såfremt kalven udelukkende patter ved koen, vil der uanset IgG indhold være en væsentlig procentdel af kalvene der ikke immuniseres tilstrækkeligt. Selv i besætninger hvor man hjælper kalvene med at patte vil helt op til 60 % af kalvene ikke have IgG nok i blodet til at være effektivt beskyttet mod sygdom*. Vælger man, at kalven udelukkende patter ved koen, vil det derfor være tilfældigt om kalven immuniseres godt.

En ringe immunisering vil koste tilvækst og forskning viser at høj tilvækst før fravænning er altafgørende for kviens fremtidige mælkeproduktion. Ved at tildele råmælken manuelt vil intet være overladt til tilfældigheder.

Streg_280mm

Spørgsmål:
I skriver at kalven skal have råmælken hurtigst muligt, hvor hurtigt er det?

Svar:

Jo hurtigere kalven får råmælk, jo flere antistoffer optager den. Kalvens tarmceller er umodne ved fødsel og derfor vil antistofferne, der er proteiner, kunne passere direkte fra tarm til blod uden at skulle nedbrydes til aminosyrer først. Så snart kalven fødes, starter modningen af tarmen og optagelsen mindskes lynhurtigt. Det betyder at jo hurtigere kalven får sin råmælk -gerne inden 2 timer, jo bedre udnytter den antistofferne og jo stærkere immunforsvar får den.

Ved at registrere tiden i råmælksjournalen, kan man altid følge med i om tiden for indgivelse af råmælk er acceptabel eller om der skal strammes op på procedurerne. Her kan du finde printklare råmælksjournaler - klik her.

Streg_280mm

Hvor lang tid kan råmælk holde sig i køleskab og fryser?

Christine Maria Røntved
CMR On-Site RD.
Fakta

Uddannet dyrlæge og en Ph.D-grad indenfor veterinær patologi og immunologi.
Gennem en årerække arbejdet som Seniorforsker på Forskningscenter Folum. Driver nu det selvstændige konsulent- og udviklingsfirma CMR On-Site RD.


CMS og webdesign: ProCore